+31 6 53372969 info@ecozaken.nl

Speciale projecten

Ecozaken is altijd op zoek naar nieuwe manieren om eco-vriendelijke materialen en methoden toe te passen in woningafwerking. Bekijk hier een aantal speciale projecten die Ecozaken al realiseerde en ook met plezier voor jou verzorgt.

Groen dak

We wilden graag een groen dak realiseren in een verder behoorlijk stedelijke omgeving. Behalve dat het er mooi uitziet en de biodiversiteit bevordert, ontdekten we gaandeweg hoeveel voordelen een groen dak nog meer biedt.

  • Waterberging: een groen dak ontlast het riool
  • Dak bescherming: een groen dak verdubbelt de levensduur van je bitumen
  • Isolatie: een groen dak zorgt voor verkoeling in de zomer
  • Opbrengst zonnepanelen: een groen dak werkt verkoelend waardoor zonnepalen meer opbrengen

Ecozaken ging te rade bij een specialist in groene daken en leerden in korte tijd veel. Bijvoorbeeld hoe je een groen dak tot aan de dakrand kunt realiseren, dus zonder grindstrook. Ook hebben we ons verdiept in zaken als dak-sterkte, hellingsgraad en afwatering en onderzochten we de diverse soorten groenbedekking: met alleen vetplanten of ook met kruidenplanten die hoger groeien. Die laatste zorgt voor meer biodiversiteit, onder meer in de vorm van bijen, vlinders en vogels.

Dankzij deze ervaring kunnen we ook jou optimaal adviseren en helpen bij het realiseren van een groen dak. Wij zijn in ieder geval overtuigd: een groen dak is een echte meerwaarde voor je huis.

Sauna met Tadelakt & kalkhennep

Een sauna is heerlijk, maar kan soms ook iets te heet aanvoelen en te saai ogen. Daar wilden we iets op vinden en dat is gelukt. Op zoek naar natuurlijke materialen als vervanging voor al het cement en hout wat bij normale sauna’s komt kijken, kwamen we uit op kalkhennep en tadelakt.

Kalkhennep

Kalkhennep is een biocomposiet op basis van kalk en hennep. Die laatste is een snel groeiende plant die in Nederland wordt gekweekt en tijdens het groeiproces veel CO2 opneemt. Dit uiterst duurzame materiaal is heel goed isolerend en verkrijgbaar in de vorm van bouwblokken. Je kunt de blokken met kalkmortel of leemmortel lijmen, dus hebt geen (vervuilend) cement nodig.

Tadelakt

Tadelakt is een stucmateriaal gemaakt van kalk en fijne marmerkorrels. Het is waterafstotend, stootvast, superstrak, goed afneembaar en schimmelwerend. Het is niet het goedkoopste stucmateriaal op de markt en ook vrij arbeidsintensief, maar het geeft wel een fantastisch mooie uitstraling. Een vergelijkbaar en goedkoper alternatief kan Antique Provence zijn; ook hier heeft Ecozaken ervaring mee.

Ideaal voor een sauna

We hebben de sauna dus gebouwd van kalkhennepblokken en afgewerkt met tadelakt stucwerk. Dit zorgt voor een heel ander, prettiger klimaat in de sauna. Door de goede isolerende werking van de materialen blijft de warmte optimaal behouden en dankzij de dampopen structuur voelt het lekker warm aan, niet zengend heet zoals het in een normale sauna wel eens voelt. De sfeer in de sauna is ook veel fijner. Je hebt het gevoel in een oud Marokkaans badhuis te zitten, de uitstraling van de tadelakt is mooi en rustiek.

Veel geleerd

Tijdens dit project hebben we veel kennis en kunde over de materialen kalkhennep en tadelakt opgedaan. Een praktische tip uit ervaring is bijvoorbeeld: hanteer kalkhennepblokken niet met blote handen. De hennep verdooft je handen tot je ze haast niet meer kunt buigen. Een zomer en winter verder weten we inmiddels bovendien dat het materiaal zeer goed tegen temperatuurschommelingen kan en niet gaat scheuren.

We kunnen je dus prima helpen als je zelf ook met deze duurzame materialen wilt (laten) bouwen. Meer weten? Neem contact op, Ecozaken adviseert je graag.

Leemkachel

Er is niks lekkerder dan op een koude dag de heerlijke stralingswarmte van een houtkachel te voelen. Maar toch knaagt er dan iets aan je: je creëert uitstoot en moet relatief veel hout verstoken omdat een groot deel van de warmte door de kachelpijp naar buiten verdwijnt. Dat kan anders, met een leemkachel.

Yocoon

Yocoon heeft een kachelsysteem met naverbranding ontwikkeld. Waar een normale kachel tot 500 graden warm wordt, haalt deze kachel wel 1.200 graden bij verbranding. De kachel zelf wordt uiteraard niet zo warm als het verbrandingsproces. Je kunt bovendien kleppen dichtzetten waardoor de warmte optimaal in de kachel behouden blijft. We praten over een rendement van maar liefst 93%. In deze kachel verbrand je je hout zo goed als volledig en creëer je nauwelijks uitstoot.

Leemkachel

Door dit kachelsysteem met leem te omwikkelen, wordt de warmte vanuit het systeem opgenomen in het leem. De stralingswarmte reikt van hieruit tot wel acht meter verderop. Je kunt het leem in alle vormen maken en eventueel laten doorlopen als muur of bankje. Ook het doortrekken van het kachel- en leemsysteem naar een bovenliggende verdieping is mogelijk. Je kunt er meerdere ruimten mee verwarmen.

Wanneer je een goed geïsoleerd huis hebt, blijft de warmte na het stoken van de leemkachel vaak wel twee dagen voelbaar. Is je huis wat minder goed geïsoleerd, dan helpt Ecozaken je graag om daar verbetering in te brengen.

Afwerking leemkachel

In dit project heeft Ecozaken de leemkachel afgewerkt met leemfinish Antique Provence. Deze leemfinish is in mat of glans verkrijgbaar, stootvast en goed afneembaar. De leemfinish is volledig ecologisch en in allerlei pigmenten verkrijgbaar. Het resultaat: een prachtige rustieke oude look.

Contact

Wil je zelf aan de slag met een van bovenstaande opties? Of heb je een andere wens in duurzaam bouwen? Neem contact op. Ecozaken helpt je graag verder