+31 6 53372969 info@ecozaken.nl

Project ecowijk de Woongaard

In Serooskerke heeft een groep particulieren, gezinnen, stellen en singles, jong en oud een woonproject met 25 woningen gerealiseerd: De Woongaard. Circulair bouwen met lokale partijen en duurzame materialen, stond daarbij voorop. Een perfecte match dus met Ecozaken!

CPO

Het bouwproces verliep in dit project anders dan anders. Waar je normaal een hoofdaannemer hebt die de coördinatie van de bouw op zich neemt, was het nu de groep toekomstig eigenaren zelf. Dit heet Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, CPO.

Leemstuc & nog veel meer

Een aantal eigenaren vormde binnen het CPO de Werkgroep Bouw. In overleg selecteerden ze aannemers voor de diverse werkzaamheden. Dit deden ze op basis van solvabiliteit, duurzaamheid en lokale vestigingsplaats. Voor leemstuc kwamen ze bij Ecozaken terecht. Vervolgens kwam van het een het ander en heb ik nog veel meer voor ze mogen doen.

Leemstuc

Alle woningeigenaren konden kiezen of ze leemstuc in hun huis wilden toepassen. Ik nodigde ze bij mij thuis uit om te zien en ervaren wat leemstuc is. Bij 16 woningen heb ik vervolgens leemstuc mogen aanbrengen. Waar eigenaren dat wilden, instrueerde ik hen hoe ze in het proces konden meehelpen, bijvoorbeeld door wanden uit te vlakken.

Kozijnen spuiten

De volgende vraag was of ik 550 kozijnen en deuren in de lijnolieverf wilde zetten. Lijnolieverf vergt echter een exacte temperatuur en kent een heel lange droogtijd. Daarom adviseerde ik om een watergedragen verf met EU Ecolabel te gebruiken. Samen met Waterland Coatings, een specialist in duurzame verf, ging ik op zoek naar de juiste verf. We kwamen uit op Irurena, een duurzame spuitbare verf die in doorzichtige lak, hoogglans, zijdeglans en alle kleurstijlen verkrijgbaar is. Een winter lang heb ik alle kozijnen en deuren hiermee behandeld in een speciaal door de bewoners geregelde schone cabine.

Complete woningafwerking

Tijdens dit project kreeg ik eveneens de vraag om de eindafwerking van woningen te verzorgen op basis van de individuele wensen van de eigenaren. Zo heb ik onder meer plafonds en trappen gespoten, renovlies aangebracht en badkamers laten afmonteren. Ik voerde een groot deel van de werkzaamheden zelf uit en schakelde aanvullende partijen, zoals Bouwkunst, in voor de overige taken.

Band met dit project en de mensen

Bijna twee jaar is dit project onderdeel van mijn leven geweest. Het was een prachtig project waarin ik mooie duurzame materialen kon gebruiken en een band opbouwde met de betrokken eigenaren. Ik heb ook veel genoten van de coördinatietaken en de samenwerking met alle bouwpartners.

Speciale dank aan Meta

Met zoveel individuele opdrachtgevers zo nauw betrokken bij een bouwproject, kan het soms een uitdaging zijn om alle vragen en opmerkingen goed te managen. Hierin was Meta, een van de eigenaren, mijn noodzakelijke contactpersoon. Zij was de linking pin tussen alle belanghebbenden en herinnerde iedereen eraan om terugkoppelingen centraal via de werkgroep te laten verlopen. Zo wist iedereen waar hij aan toe was en kon Ecozaken zijn werk tijdig en goed opleveren. Daarom een speciale dank aan Meta.

Meta: “Ik ben blij dat we Richard van Ecozaken ingeschakeld hebben voor ons bouwproject. Hij was heel gedreven om de beste, meest duurzame oplossingen voor ons te vinden en heeft heel goed werk verricht. Je merkt dat hij alles met veel plezier en passie doet en dat is een fijne basis voor samenwerking. Dat typeert hem echt.”

Contact

Ben je ook bezig met het opzetten van een woonproject zoals De Woongaard? Of wil je in een ander (ver)bouwproject met duurzame materialen en afwerking aan de slag? Neem contact op met Ecozaken. Ik laat graag zien wat ik allemaal voor je kan betekenen.